skip to Main Content
[font_awesome icon="phone"] 1-800-987-654[font_awesome icon="envelope"] admin@totalwptheme.com[font_awesome icon="user"][wp_login_url text="User Login" logout_text="Logout"]

Klassieke muziek en het effect op baby’s, kinderen en jongvolwassenen

Echt niet iedereen houdt van klassieke muziek, maar of je er nu wel of niet van houdt, iedereen kan wel één of meerdere klassieke muziekstukken benoemen die hij wel mooi vindt of die het gevoel wel op een positieve manier aan weet te spreken. In een ander artikel op deze website kun je de voordelen van klassieke muziek op het menselijk brein nalezen. Dit artikel is echter hoofdzakelijk gericht op het ontwikkelde brein van volwassenen. Maar wat is nu het effect van klassieke muziek op baby’s, kinderen en jongvolwassenen? Ook zij kunnen namelijk enorm veel baat hebben bij het luisteren naar deze bijzondere muziekvorm.

Het Mozart-effect

In 1993 werd er door de Universiteit van California een studie gepubliceerd waarin voor het eerst werd gesproken over het zogenoemde ‘Mozart-effect’. Uit dit onderzoek bleek namelijk dat klassieke muziek een aanzienlijk effect kan hebben op de prestaties tijdens redeneertests. 36 studenten kregen muziekstukken te horen, waarvan een aantal van hen naar twee piano’s in D major luisterde van Mozart’s Sonate uit 1781. Opvallend was dat de groep studenten die dit muziekstuk beluisterden beduidend beter presteerden in redeneertests dan de rest van de groep studenten. Ter controle was er bovendien ook nog een groep studenten die geen muziekstuk te horen kregen, maar in een stille ruimte zaten. Dit effect op de hersenen werd vervolgens het Mozart-effect genoemd.

Het effect op baby’s

Er werden in de studie geen baby’s of heel jonge kinderen onderzocht, echter werd er toch een bepaalde invloed waargenomen op kinderen. Na de publicatie van bovengenoemde studie werd er in veel Amerikaanse kinderdagverblijven geëxperimenteerd met het afspelen van klassieke muziek. Zowel ouders als begeleiders merkten een aanzienlijke positieve invloed op de jonge kinderen. Later werd zelfs beweerd dat het positieve effect ook van toepassing was op het ongeboren kind. Wanneer een zwangere vrouw namelijk veel naar klassieke muziek zou luisteren, zou het kind later gemakkelijker leren en slimmer zijn. Dit is echter helaas nooit onderzocht, gezien dit een onmogelijke studie zou zijn. Je kunt namelijk geen dubbel blind onderzoek uitvoeren.

Welke muziekstukken zijn geschikt voor kinderen?

Veel mensen denken overigens dat klassieke muziekstukken te moeilijk zijn voor kinderen. Dit is echter absoluut niet het geval. Kies echter wel muziekstukken uit die enigszins passen bij de belevingswereld en de leeftijd van het kind. Een mooi voorbeeld van klassieke muziek waar kinderen al op zeer jonge leeftijd mee in aanraking komen zijn de muziekdoosjes en muziekmobiles die ze als baby’tje te horen krijgen. Deze nummers zijn namelijk allemaal geschreven door klassieke componisten.

Back To Top