skip to Main Content
[font_awesome icon="phone"] 1-800-987-654[font_awesome icon="envelope"] admin@totalwptheme.com[font_awesome icon="user"][wp_login_url text="User Login" logout_text="Logout"]

Klassieke muziek beluisteren: een aantal tips

Dat het beluisteren van klassieke muziek een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengt weten veel mensen inmiddels wel. Want zo kan klassieke muziek je bloeddruk en hartslag verlagen, het kan je tot rust brengen en het kan zorgen voor een verbetering van je concentratie. Maar de grote vraag is dan: hoe kun je klassieke muziek het best beluisteren? In dit artikel vind je een aantal tips.

Geluid en volume

De totaalbeleving die je in een echte concertzaal ervaart is natuurlijk niet te evenaren, maar als het aankomt op het geluid en het volume kun je thuis een heel eind komen met een setje goede speakers. Zeker wanneer je meer dan twee speakers in je woonkamer hebt en dus over een ‘surround-sound’ beschikt, dan kun je klassieke muziek in 3D beluisteren. Je hebt in dat geval een speaker nodig voor achter en voor, en voor een laag en hoog geluid. Zet je het volume vervolgens op een respectabel niveau, dan kom je aardig in de buurt van een live concert.

Zorg ervoor dat het volume nooit té hard staat, want gehoorbeschadiging ligt bij elke muzieksoort op de loer, ook bij klassieke muziek. Houd tevens rekening met de buren of je huisgenoten. Leg bijvoorbeeld enkele prachtige sisal vloerkleden in de ruimte die het geluid kunnen absorberen. Vloerkleden van natuurlijk sisal staan namelijk niet alleen bekend om hun duurzaamheid, esthetische waarde en stevigheid, maar werken bovendien perfect als geluiddemper.

Hoge resolutie

Wanneer men vroeger naar muziek wilde luisteren was men aangewezen op een cd, een cassettebandje of een langspeelplaat van vinyl. De geluidskwaliteit werd met de intrede van de cd geleidelijk beter. Tegenwoordig zijn er echter diverse alternatieven beschikbaar om een nóg hogere resolutie en dus kwaliteit uit de speakers te krijgen.

Bij klassieke muziek raden we je aan om voor het zogeheten ‘high resolution’ geluid te gaan. Digitaal geluid mist over het algemeen de rondere klanken van natuurlijk geluid. Met ‘high resolution’ geluid kun je dit toch zo dicht mogelijk benaderen en blijft de detaillering van een muziekstuk behouden. Om ‘high resolution’ af te spelen heb je overigens wel een DAC nodig. Dit is een apparaat dat de digitale informatie supersnel kan verwerken tot analoge signalen, welke vervolgens als muziek in de oren klinkt.

Back To Top