Een klassiek concert bijwonen met kinderen is een bijzondere gelegenheid waarbij de kledingkeuze een belangrijke…
Klassieke muziek is gezond voor lichaam en geest
De gemiddelde mens luistert per dag zo’n 190 minuten naar muziek. Dit kan allerlei soorten muziek betreffen, maar wist je dat er een aantal hele goede redenen zijn om regelmatig naar klassieke muziek te luisteren? Uit onderzoek blijkt namelijk dat klassieke muziek enorm goed is voor lichaam en geest. Erg interessant, niet waar?
Het stimuleert het geheugen
Op de Sapienza Universiteit Rome werd een onderzoek gedaan naar de hersenactiviteit tijdens het luisteren naar muziek van Mozart. Wat blijkt nu, de hersenactiviteit wordt vergroot
Het kan depressies helpen tegengaan
Mensen die lijden aan somberheid en depressies kunnen veel baat hebben bij het luisteren naar klassieke muziek. Verschillende onderzoekers van het Medical & Biological Research Center in Mexico hebben namelijk aangetoond dat er tijdens het luisteren naar klassieke muziek dopamine vrij komt in de hersenen. Dopamine is een stofje dat ons tevreden laat voelen en het wordt ook wel het beloningssysteem van onze hersenen genoemd. Zodoende zou het luisteren naar klassieke muziek de symptomen van een depressie wat draaglijker kunnen maken.
Het is stress verlagend
Door te luisteren naar zogenoemde non-complexe klassieke muziek, kun je volgens het onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen stressgevoelens verlagen. Tevens blijkt uit een onderzoek dat uitgevoerd werd op zwangere vrouwen, dat het luisteren naar klassieke muziek stress verlagend werkt. Dit zou te maken hebben met het ritme van de muziek dat overeenkomt met het ritme van onze hartslag.
Het kan fysieke pijn verlichten
Diverse onderzoeken van de Brunel University wijzen uit dat het luisteren naar klassieke muziek fysieke pijn kan verlichten. Ze lieten in hun studie verschillende patiënten voor, tijdens en na een operatie luisteren naar klassieke muziek. Deze patiënten ervaarden niet alleen minder angst en spanning, maar ook minder pijn. Als gevolg hiervan gebruikten zij tevens minder medicatie dan de controlegroep. Dus in plaats van een pijnstiller te pakken kun je volgende keer beter een mooi stuk van Bach, Beethoven of Mozart aan zetten.
Het werkt bloeddrukverlagend
Deelnemers aan een onderzoek van de Universiteit van Oxford werd gevraagd te luisteren naar verschillende muziekgenres, waaronder techno, rap, pop, metal en klassieke muziek. Wanneer de proefpersonen naar uptempo muziek luisterden ging hun bloeddruk omhoog. Bij het luisteren naar rustiger klassieke muziek met een lage frequentie nam men juist het tegenovergestelde waar.
Het verbeterd de concentratie
Volgens professor Erik Scherder kan het luisteren naar klassieke muziek leiden tot een verbeterde concentratie. Klassieke muziek stimuleert namelijk de aanmaak van verschillende neurotransmitters in onze hersenschors. Hierbij komen onder andere serotonine en noradrenaline vrij. Serotonine is een zogenoemde tryptamine, een stofje dat invloed heeft op ons zelfvertrouwen, onze eetlust, onze stemming en ons geheugen. Noradrenaline een zogenoemde catecholamine, een stofje dat een sterk opwekkend effect op onze hersen heeft.